Mestarikelloseppä Kari Voutilainen
ARTISAN D’HORLOGERIE KARI VOUTILAINEN
Kari Voutilainen on maailmalla noteerattu mestarikelloseppä, joka valmistaa omia kellojaan perinteisimpiä kelloseppien käsityötaitoja kunnioittaen. Hänen kellonsa kantavat leimaa ”Hand Made” – käsin tehty – tämä kuvastaa ei ainoastaan valmistustapaa vaan filosofiaa näiden vertaansa vailla olevien luomusten takana. Atelier Voutilainen valmistaa vuodessa ~ 30-50 kelloa, lähtökohtaisesti kaikki kellot tehdään tilaustyönä.
MAAILMAN HUIPULLE SUOMEN KELLOSEPPÄKOULUSTA
Kemistä lähtöisin oleva, Espooseen kellosepän oppien perässä muuttanut nuori, Kari Voutilainen, 22, löysi itsensä Kelloseppäkoulussa, Tapiolassa (1983-1986). Alusta alkaen Kari piti opiskelusta kellojen parissa, sekä perinteisen alan tarjoamasta haasteesta ja mahdollisuuksista – täällä hänen unelmansa omasta kellotuotannosta saivat myös alkunsa ja kehittyivät. Espoon Kelloseppäkoulusta valmistuttuaan Karin tie vei jatko-opiskelemaan Sveitsiin maineikkaaseen WOSTEP-akatemiaan 1989.
Voutilaisen taito ja potentiaali huomataan ja ei ihan kenen tahansa toimesta, vaan muuan Michael Parmigianin, joka palkkasi Karin kunnostamaan kelloja kuuluisasta Sandoz-kokoelmasta, mikä pitää sisällään yksiä maailman hienoimpia ja monimutkaisimpia kelloja. Parminigianilla Voutilainen pääsi työskentelemään kelloseppämestari Charles Meylanin kanssa kuka osoittautui todelliseksi oppi-isäksi Karille. Tämä mestari-oppilas suhde osoittautui äärettömän arvokkaaksi ja korvaamattomaksi, Meylanin välittäessä kaiken perintötietonsa ja taitonsa joka valmisti Karin kohtaamaan kaikki maailman hienoimmat ja vaativimmat kellosepän työt. Parminigianin vuosien (1990-1999) jälkeen Kari kutsuttiin takaisin WOSTEP-akatemiaan opettamaan vaativaa komplikaatiolinjaa. Kari ehti laatia akatemialle uusia opetussuunnitelmia ja toimi myös noviisikurssin vetäjänä komplikaatiokurssin johtamisen ohella, kunnes vuonna 2002 Kari oli valmis ja aloitti nimituotantonsa >Voutilainen Artisan d’Horlogerie d’Art>.
MÔTIERS, VAL DE TRAVERS
Voutilainen-nimituotanto lähti käyntiin pienessä Môtiers-kylässä, Sveitsin Val de Travers-laaksossa. Tuotannon ensimmäiset kellot perustuivat paranneltuihin ja usein täysin uudelleen tehtyjen ja suunniteltujen, unohdettujen ja historiallisten kellokaliiperien malleille, joista Kari valmisti kelloja kaikkia perinteisimpiä käsityötaitoja ja menetelmiä kunnioittaen – käyttäen vuosikymmeniä palvelleita laitteita, sorveja ja jyrsimiä, joita hän on hankkinut ja vaalinut koko uransa ajan. Vanhojen koneiden ja laitteiden käyttö kuvastaa myös Mestarin filosofiaa kellosepän taidon oppimiseen ja tietotaidon välittämiseen seuraaville sukupolville – aidon käsityötaidon ja menetelmien suojelun ja säilymisen nimissä.
MAAILMAN TIETOISUUTEEN
Vuonna 2005 Voutilainen esitteli maailman ensimmäisen desimaali-minuuttireperteerin*, kellon joka soittaa ajan vivun vedolla.
*Minuuttireperteeri soittaa kantajalleen ajan. Reperteeri-lyöntimekanismi on erittäin monimutkainen komplikaatio, joka pelkistetysti selitettynä ottaa ajan osoitinkoneistoon kytketyistä tunti ja minuutti levyistä ja välittää (aika tiedon)lyöntimäärän vasaroille jotka lyövät lyöntilankoja.
Perinteisesti minuuttireperteerit ovat lyöneet kuulijalleen ensin tunnit (0-11), sitten tuplalyönneillä ”vartit” (0-3 tuplaa) ja viimeiseksi tarkan minuutin (1-14 lyöntiä). Desimaalireperteeri lyö ensin tunnit, sitten kymmenet minuutit ja viimeiseksi tarkan minuutin – mikä on 10-luku ja desimaaliajatteluun taipuvassa yhteiskunnassa helpompi ja siten myös loogisempi ilmaisu.
Maailma löysi Voutilainen-kellot nopeasti niiden poikkeuksellisen laadun, teknillisten oivalluksien, puhtaan kauneuden, sekä tarkan ja virheettömän viimeistelyn saattelemana – mikä on johtanut jatkuvasti kasvavaan maailmanlaajuiseen arvostukseen ja kysyntään. Môtiersissa pienen pajan kapasiteetti ei enää riittänyt ja Kari muutti Atelierin suurempiin tiloihin oman uuden kotitalonsa, vanhan maalaiskartanon, yhteyteen. Uusissa tiloissa Voutilaisen nimituotanto jatkoi ilmiömäistä kehitystään tilauksien sadellessa ja tuotannon täyttyessä vuosiksi eteenpäin – Voutilaisen tiimin kasvaessa 12 henkilön vahvuiseksi.
Tuotannon ja kysynnän kehittyessä taulujen valmistus osoittautui haastavaksi, eikä tarjolla ollut ulkopuolisia tekijöitäkään, ketkä tekisivät pieniä määriä ja yksilöllisiä kappaleita. Vaihtoehtojen ollessa vähissä, Kari hankki oman taulutehtaan – Comblemine Cadrans – naapurikylästä Saint-Sulpicestä. Comblemine kehittyi Karin johdolla tuli heti tunnetuksi valmistaessaan pieniä eriä mm. muille independent-toimijoille. Taulutehdas tuottaa nykypäivänä tauluja monille alan toimijoille ja tehtaan erikoisuus on valmistaa taulukaiverruksia nimeltään Guilloché – tämä vaativa ja katoava käsityötaito on peräisin 1700-luvulta ja sitä osaa enää tänäpäivänä vain harva.
LE CHAPEAU DE NAPOLÉON
2021 Kari Voutilainen muutti tuotantonsa Môtiersista naapurikylään Fleurieriin. Tilat löytyivät maineikkaasta vanhasta hotelli-ravintolasta, jyrkällä laakson seinämällä, joka on saanut nimekseen ”Napoleonin hattu”. Laakson pohjalla sijaitseva Fleurierin kyläkeskusessa on koti muillekkin perinteisille huippuvalmistajille, kuten L.U.C (Chopard) ja Karin henkilökohtaista historiaa koskeva Parminigiani, koneistojen valmistaja Vaucher ja harvinaisen hienon Bovet’n tuotannot löytyvät myös samaisen laakson perältä.
Tuotantotiimi on kasvanut 30 henkiseksi ja omien uusien suurempien tilojen suojassa toimiminen avautuu uusia mahdollisuuksia ja voimme vain innolla odottaa mitä toistaan mahtavampia luomuksia mestari-ateliee tulevaisuudessa tuottaa.
/teksti Simo
/kuvat Simo – Aseman Kello & www.voutilainen.ch